Skip to main content

Posts

Cute handwriting 

I just find it cute to read Rumaysa’s handwriting using phonics to actually write it 🙂 the meaning is making sense (just read it as it is) but obviously the spellings still need a lot of work. 
..
Funny thing, whenever she had a spelling test, she got everything correct. She usually feels a bit down if I mentioned the spelling mistake. So I would just let her keep writing and writing...
My main purpose is for her to enjoy and like expressing her thoughts and emotions in a form of writing. I believe in a few months she’ll be very good at it. ان شاءٓ الله ..What’s actually she meant to write: My handwriting is very nice so the teacher is very happy and the headmasters is also really happy.
London, 6th December 20189:26amFound the sheet near the bin 🙂
Recent posts

Menjadi minoritas setelah 14 tahun (Part 1)

Oleh: Yumna Umm Nusaybah#KisahDariInggris
"I am so excited to attend this seminar. I am looking forward to the topic that will be discussed" ujarku ke suami sambil pakai pelembap wajah yang sudah hampir habis. Setelah pamit ke suami dan si kecil, aku keluar rumah menuju halte bis.
Pagi itu adalah salah satu pagi yang aku tunggu tunggu. Training gratis yang di sediakan oleh Parent Gym ini akan menghadirkan Dr Nihara Krause (Award winning Consultant Clinical Psychologist) dengan tema "Supporting the mental health of children and young people’.  
Kenapa aku tunggu-tunggu? Pertama karena topiknya berkaitan dengan human behaviour dan mental well being. Topik ini selalu bikin mataku ‘melek’ dan otakku bekerja. 
Kedua, karena trainingnya di London Barat. Butuh waktu satu jam dengan kereta bawah tanah untuk menempuh perjalanan dari rumahku ke Notting Hill. Sambil jalan jalan lah, hitung-hitung jadi turis lokal dadakan (sssst masih ndeso Emang). Kapan lagi emak-emak dengan anak usi…

Memulai dengan mencoba

Oleh Yumna Umm NusaybahSeorang filosof Jerman yang bernama Arthur Schopenhauer pernah punya petikan berikut: 
"The first forty years of life give us the text: the next thirty supply the commentary.Mungkin ada juga yang pernah dengar sebuah ungkapan "Life begins at forty"Yang aku tahu ungkapan ini sebenanrya di tujukan untuk kaum wanita di abad 20-an dimana sebelum mereka memasuki usia ke 40, para wanita biasanya akan di sibukkan dengan kesibukan mengasuh anak, membesarkan dan memenuhi kebutuhan fisik anak-anak mereka. Setelah mereka memasuki usia 40 tahun, barulah mereka bisa keluar dari "sangkarnya" dan proses menekuni bidang yang mereka sukai, berkarya, serius pursuing their own passion baru dimulai. Meski tidak menutup kemungkinan sudah ada kaum ibu yang meraih puncak karirnya, sukses mendidik anak-anaknya, memiliki bisnis dengan omset jutaan rupiah di usia 40 juga. Di manapun titik kehidupan kita sekarang, tidak perlu risau dan tidak perlu membandingkan den…

Memory to be stored 

I posted this to remind myself (oneday). It’s sad that we often forget small gestures given by our kids that meant a lot for them. Random handmade cards and loving messages are one of The beautiful memories that often we as a parent ais overlooked and pushed aside. Hence I encourage everyone to keep/ document any small token given by our kids so that they feel appreciate it and treasure it when they grow up. To my both daughters Nusaybah and Rumaysa Mama loves you so much.... just like what you usually said: I love you to every planets and back!

Deep reflection 

Nusaybah had induction day today for year 4 which she’ll be starting this coming September. I can tell I already like the new teacher. She introduced herself in the classroom and asked every child to describe how they feel about moving up to year 4. And this was Nusaybah’s description.  
It took me a while to understand the "philosophy" behind this picture but then she explained to me that she remembered on one assembly her head teacher explained to the whole pupils how as we grow older, we have more knowledge, we widen our horizon, we become stronger and bigger. Hence CHANGES ARE GREAT. I am so glad she’s looking forward for the next academic year. This is one of many reason I choose Al Noor. الحمد لله رب العالمين It never seizes to amaze me how the teachers and asatid take extra miles to instill a strong live lessons for the pupils.

A humble doctor

Sebut saja Namanya dr C.....
Selama Ramadan ini, 2 minggu berturut turut ada seseorang yang menghadiri kajian lokaliti kami yang sosoknya menarik buatku. Beliau seorang pensiunan, asli dari Iraq dan dulu bekerja sebagai GP (Dokter Klinik setara spesialis). Di usianya yang sudah senja, beliau bisa di bilang masih aktif. Kemana mana masih nyetir sendiri, belanja sendiri, masak sendiri dan yang lebih keren lagi, wawasan politik dan pengetahuan Islam beliau patut di acungi jempol.
Tanpa ragu, tanpa canggung, beliau duduk bersama kami, sharing semua pemikiran2nya yang dikemas dengan bahasa yang captivating. Diskusi kami berkembang dari bahasan Taqwa, tajwid, tafsir ayat dalam Al Quran sampai urusan politik dan kondisi kaum muslimin di Iraq dan akar masalah dari konflik2 yang terjadi di negeri Muslim. 
Sampailah kami berdiskusi tentang image dari seorang perempuan muslim. Di negeri barat seperti Inggris, menjadi seorang wanita muslimah yang berkerudung tidaklah se-sederhana di negeri Musli…

{Percakapan} Who creates Allah ﷻ ?

As she munched the watermelon Rumaysa (5 yo) whispered to me:
"I am sorry Mama, I have a very rude thought about Allah"
Me: "Oh Dear! What thought would that be?" 
"I am thinking, if all of us are created, who created Allah ?"
Me:"awwww that’s not a rude thought, Sayang...in fact that’s a very smart question! 
Allah ﷻ was not created by anyone nor He had a son nor parents. He has no beginning and no end hence He is almighty! If Allah was created by SomeOne, then He is not Allah and we would have to worship the one who create ‘that Allah’. 
"That mean Allah has been living for sooooo long"
Me:"Yes... Rumaysa... He is ever living"
Lesson: indeed life of a mother is full of surprises! I would never thought I would receive such question from my 5 years old but I must thank my ‘teacher’ during my youth days..... they have given me the answer and show me the path (by the will of Allah). Not only it’s beneficial for me now but it has been benef…

Shocking fact! 😜

Yesterday as we drove back home from school, my middle child (Rumaysa 5yo) told us (me and Hubby) the story of what happened at school.

I must say, she has a way to crack me up unexpectedly and I love that quality in her. Allahumma Bariklaha.

"Mama, Baba.... you will be shocked if I tell you what happened in school today"

Me: "oh really, what happen then?"

R:"You wouldn’t believe that two of my friend told me that they actually born at "Queen’s Hospital" (supposedly Queens Hospital) and "King George Hospital!!" It’s shocking!!!!

I couldn’t hold my laugh.....Bless her!

She genuinely thought those hospitals belong to the Queen and the King and their friend born at the Royal Family’s hospital which also gave her impression that either her friends are super special or descendent of the Royal Family (which both are totally untrue 😂)

Both are indeed the name of Hospital nearby her school and it’s named after the Royal Family.

Kids truly see and…

{Perbincangan} Kema’suman Rasul

Sepulang dari sekolah naik, sembari nyetir mobil aku mendengarkan ulasan di YouTube dari ustad Nouman Ali Khan tentang kisah Nabi Musa alaihissalam. Anak pertamaku yang beberapa bulan lagi masuk usia 9 tahun ikut mendengarkan. Kisah Nabi Musa Alaihissalam bukanlah kisah yang asing bagi Nusaybah... mashaAllah dia lebih tahu detail dan urutan kisahnya di Banding aku.
Ketika ustad Nouman sampai pada ayat berikut

QS. Al-Qasas [28] : 15

وَدَخَلَ ٱلْمَدِينَةَ عَلَىٰ حِينِ غَفْلَةٍ مِّنْ أَهْلِهَا فَوَجَدَ فِيهَا رَجُلَيْنِ يَقْتَتِلَانِ هَٰذَا مِن شِيعَتِهِۦ وَهَٰذَا مِنْ عَدُوِّهِۦ ۖ فَٱسْتَغَٰثَهُ ٱلَّذِى مِن شِيعَتِهِۦ عَلَى ٱلَّذِى مِنْ عَدُوِّهِۦ فَوَكَزَهُۥ مُوسَىٰ فَقَضَىٰ عَلَيْهِ ۖ قَالَ هَٰذَا مِنْ عَمَلِ ٱلشَّيْطَٰنِ ۖ إِنَّهُۥ عَدُوٌّ مُّضِلٌّ مُّبِينٌ

Dan Musa masuk ke kota (Memphis) ketika penduduknya sedang lengah, maka didapatinya di dalam kota itu dua orang laki-laki yang berkelahi; yang seorang dari golongannya (Bani Israil) dan seorang (lagi) dari musuhnya (kaum Fir'a…

Harga Diri

Sore tadi sambil cuci piring aku iseng2 bertanya ke Nusaybah: "If 10 being the best mother and 1 being a NOT very good mother, how much would you rate Mama?".
Pertama kali dia dengar pertanyaan ini, dia ga ngerti maksudku, akhirnya harus aku ulang 2 kali untuk menjelaskan maksud pertanyaanku. akhirnya dia jawab:
"Hmm... I think I will rate you 9.5". Aku tanya dia balik:"why?"...Nusaybah menjawab:"Karena kadang Mama marah tanpa sebab dan meninggikan nada bicara (scream and shout), just sometimes....so If you can control that part, I would rate you 10!"...Aku jawab sambil sumringah:"ooooh...Thank you Nusaybah, that's very sweet of you, I will try my best from now on to control my emotion and do less screaming and shouting" (sambil mikir: ah ini bisa menjadi target Bulan Ramadan nih....hehe)
Tak selang beberapa lama dia tiba tiba berkata: "I think I would rate Adek: 9, Baba: 9.5, Hudayfah: 8 and myself: 5!"
Jleb!!!! aku sedikit …